13,14 en 15 Januari 2023 nieuwe oefendag te Arendonk. Meer info +32(0)475/37.31.20  whatsapp.

Working Equitation....

 

Working Equitation is een nog niet zo gekende discipline in Belgie, maar deze tak van de paardensport groeit met de dag.

 

Een wedstrijd bestaat uit 4 onderdelen: dressuur, stijltrail, speedtrail en soms een proef met runderen.

De dressuurproef is een belangrijk onderdeel, omdat we er in de Working Equitation naar streven om de paarden mooi in balans doorheen de trailproeven te begeleiden. Een paard dat mooi verzameld op de achterhand in slalom rondom te tonnen draait of mooi in balans de sprong neemt, zal een hogere score krijgen. Een zeer belangrijk punt is dat je paard goed reageert op been-en teugelhulpen. Bij het openen en sluiten van de poort of het zijwaarts nemen van de balk, wordt het heel duidelijk of jouw paard voldoende op je hulpen reageert. Er wordt in deze discipline ook sterk rekening gehouden met de harmonie tussen ruiter en paard. Neemt je paard de brug zonder aarzelen of staat het mooi stil bij de tafel met kruik, dan zal je ook weer een hogere score krijgen. Jouw vaardigheid en de dapperheid van het paard wordt nog extra getoond bij het ringsteken met de garrocha, de bel en het nemen van de roundpen. Ook tonen we in de Working Equitation de achterwaartse bewegingen van het paard, tijdens de achterwaartse slalom wordt het ook duidelijk of het paard goed reageert op de hulpen en mooi in balans op de achterhand kan bewegen.

Tijdens de stijltrail worden deze oefeningen in een rustig tempo gereden. Zodra jij en je paard een bepaalde score halen, ga je naar een hoger niveau en rijd je deze oefeningen ook met wat meer tempo in de speedtrail.

In de speedtrail geraakt de balans van het paard en de harmonie tussen ruiter en paard al wel eens zoek. Er wordt dan teveel nadruk gelegd op het tempo, waardoor het paard teveel gewicht legt op de voorhand en de hulpen van de ruiter worden wat minder fijngevoelig. In een hoger tempo deze oefeningen correct uitvoeren is een ware kunst, vandaar dat ik de uitdrukking Art In Motion vermeld..... Working Equitation is Art In Motion.

Bij het onderdeel runderwerk, werk je met een team ruiters en wordt elke ruiter gevraagd om een rund van de kudde te scheiden. Het onderdeel is eerder optioneel en zal meestal niet tot een van de proeven behoren, behoort het echter wel tot de wedstrijd dan is het een spektakel om te doen en naar te kijken.

Working Equitation is zowel voor het paard, de ruiter en de toeschouwers een toffe discipline.

De paarden vinden het werkelijk geweldig om niet enkel de "saaie" dressuuroefeningen te trainen, maar ook wat actie te beleven tijdens de trail- en/of runderproeven. 

 

Voor meer info over deze prachtige discipline contacteer Sandra Boers via mail valleyofangelsvoa@gmail.com of +32(0)475/37.31.20.

 

De Facebook groep van Sandra Boers is

Working Equitation.... Art in Motion.

Word lid en volg ons :-)

VOA artikels in CAP magazine

( klik op de bovenstaande link om op de pagina te komen )

In de editie nr 192 vindt u een VOA artikel over Working Equitation.

Pedro Torres meervoudig wereldkampioen Working Equitation komt in 2023 naar België (Arendonk).

Wil je graag een privéles van de Master himself?    

(klik op)

Contact