20,21,22 en 23 Juni 2024 nieuwe oefendag te Arendonk  (Indoor en outdoor).

Meer info +32(0)475/37.31.20  whatsapp.

Working Equitation....

 

Working Equitation is een nog niet zo gekende discipline in Belgie, maar deze tak van de paardensport groeit met de dag.

 

Een wedstrijd bestaat uit 4 onderdelen: dressuur, stijltrail, speedtrail en soms een proef met runderen.

De dressuurproef is een belangrijk onderdeel, omdat we er in de Working Equitation naar streven om de paarden mooi in balans doorheen de trailproeven te begeleiden. Een paard dat mooi verzameld op de achterhand in slalom rondom te tonnen draait of mooi in balans de sprong neemt, zal een hogere score krijgen. Een zeer belangrijk punt is dat je paard goed reageert op been-en teugelhulpen. Bij het openen en sluiten van de poort of het zijwaarts nemen van de balk, wordt het heel duidelijk of jouw paard voldoende op je hulpen reageert. Er wordt in deze discipline ook sterk rekening gehouden met de harmonie tussen ruiter en paard. Neemt je paard de brug zonder aarzelen of staat het mooi stil bij de tafel met kruik, dan zal je ook weer een hogere score krijgen. Jouw vaardigheid en de dapperheid van het paard wordt nog extra getoond bij het ringsteken met de garrocha, de bel en het nemen van de roundpen. Ook tonen we in de Working Equitation de achterwaartse bewegingen van het paard, tijdens de achterwaartse slalom wordt het ook duidelijk of het paard goed reageert op de hulpen en mooi in balans op de achterhand kan bewegen.

Tijdens de stijltrail worden deze oefeningen in een rustig tempo gereden. Zodra jij en je paard een bepaalde score halen, ga je naar een hoger niveau en rijd je deze oefeningen ook met wat meer tempo in de speedtrail.

In de speedtrail geraakt de balans van het paard en de harmonie tussen ruiter en paard al wel eens zoek. Er wordt dan teveel nadruk gelegd op het tempo, waardoor het paard teveel gewicht legt op de voorhand en de hulpen van de ruiter worden wat minder fijngevoelig. In een hoger tempo deze oefeningen correct uitvoeren is een ware kunst, vandaar dat ik de uitdrukking Art In Motion vermeld..... Working Equitation is Art In Motion.

Bij het onderdeel runderwerk, werk je met een team ruiters en wordt elke ruiter gevraagd om een rund van de kudde te scheiden. Het onderdeel is eerder optioneel en zal meestal niet tot een van de proeven behoren, behoort het echter wel tot de wedstrijd dan is het een spektakel om te doen en naar te kijken.

Working Equitation is zowel voor het paard, de ruiter en de toeschouwers een toffe discipline.

De paarden vinden het werkelijk geweldig om niet enkel de "saaie" dressuuroefeningen te trainen, maar ook wat actie te beleven tijdens de trail- en/of runderproeven. 

 

Voor meer info over deze prachtige discipline contacteer Sandra Boers via mail valleyofangelsvoa@gmail.com of +32(0)475/37.31.20.

 

De Facebook groep van Sandra Boers is

Working Equitation.... Art in Motion.

Word lid en volg ons :-)

Sandra volgde verschillende lessen in 2018 en 2019 bij meervoudig wereldkampioen Pedro Torres. Op zijn ranch in Portugal leerde ze een aantal belangrijke kneepjes van het vak. De Lusitano Trinco zorgde ervoor dat Sandra nog meer gemotiveerd was om zich te gaan specialiseren in Working Equitation en de dressuur die daarvoor uiterst noodzakelijk is. De Academische rijkunst werd daardoor nog belangrijker voor haar. Dankzij Pedro Torres werd dit alles nog duidelijker. Wie weet lukt het haar wel om op een dag, de Master himself, op hun plekje Valley Of Angels in Arendonk te ontvangen. 

Dreams come true....... 

Maar voor alles wat ze al van hem mocht leren....in de naam van Sandra aan Pedro .... Obrigada Dank U Wel  :-)

 

 

Dat dromen uitkomen werd duidelijk in November 2023.

Een keer te mogen samenwerken met Nuno Avelar stond ook op het verlanglijstje. Nuno is een zeer getalenteerde Portugese dressuur- en Working Equitation ruiter. In november was het zover en mocht Sandra met haar 2 prachtige paarden les bij hem volgen. Op hun paradijselijke Valley Of Angels, reed ze zowel met haar Lusitano hengst Luar Do Borrado als met haar Spaanse ruin Ideal L, verschillende lessen bij Nuno. Dat dit voor herhaling vatbaar was, werd al snel duidelijk. Vandaar dat in de lente van 2024 er opnieuw lessen met Nuno op de planning staan. Op deze manier kan Sandra zich steeds meer specialiseren in de Working Equitation en alles wat er bij komt kijken. 

Ook aan Nuno.... Obrigada Dank U Wel :-)

 

Wanneer de Academische dressuur de basis van alles is, is Working Equitation.... Art In Motion. Een paard dat prachtig in balans rond de tonnen galoppeert of perfect vierkant halthoudt bij de bel, is een streling voor het oog. 

 

Perfectie is een utopie, maar we kunnen wel ons best doen om ernaar te streven.                                                                          Alles met op de 1ste plaats, het welzijn van het paard.